Begin augustus 2019 besteedden de Twentsche Courant Tubantia en 1Twente, het samenwerkingsverband van de lokale omroepen in Twente, aandacht aan de voortgang van de transformatiewerkzaamheden.
Over vier maanden wordt de voormalige Ambachtsschool als wooncomplex opgeleverd. „1 november halen we”, verzekert de eigenaar. De verhuur begint na de zomer.
Het is vanwege de bouwvak uitgestorven op de bouwplaats van de vroegere ambachtsschool aan de Boddenkampsingel. Normaliter is bouwbedrijf PHB uit Deventer hier met een man of tachtig aan het werk. Binnen is momenteel alleen een ploeg schilders en stukadoors aan de slag. Een grote ventilator tegen het bouwvocht maakt flink lawaai in het verder stille complex.
Marketingscampagne
Op de achtergrond wordt ondertussen hard gewerkt om na de zomervakantie met de verhuur te beginnen. Dan gaat de marketingcampagne online en is er een open dag, waarop een kijkje kan worden genomen in twee modelwoningen.
Na de zomer begint tevens de sloop van de oude gymzaal. Hier komen negentien nieuwe appartementen. „We dachten lang dat in de gymzaal ook appartementen moesten komen, maar dat bleek onhaalbaar”, zegt commercieel directeur Ton Harthoorn van Renpart Vastgoed uit Den Haag. Deze belegger kocht de school in 2015 van de gemeente.
Woonruimtes
De zeventig appartementen in het monumentale schoolgebouw beginnen aardig vorm te krijgen. De wanden zijn bijna klaar om te worden afgewerkt, de voormalige klaslokalen zijn opgedeeld in woonruimtes met twee of drie slaapkamers. Een oude inpandige schoorsteen is uitgebikt voor het creëren van toiletruimtes. Alle kozijnen zijn vernieuwd, hier en daar zijn grote Franse vensters gekomen.
De oude halfronde tegels in één van de gangen zijn bewaard gebleven. Evenals het glas in lood en de houten lambrisering in de vroegere directeurskamer, waaruit het bureau en een vergadertafel gered zijn. „Daar zoeken we een geschikte plek voor, want die moeten natuurlijk hier blijven”, aldus Harthoorn.
Origineel
Bij de werkzaamheden aan de ronde bogen in de gangen bleek onverwacht dat de beuken (de overspanning tussen plafond en muren) waren ‘ingepakt’. Die zijn teruggebracht in de originele vorm. De imposante entree met zijn muurschilderingen met ambachtslieden en ronde stenen trappen met ijzeren trapleuningen blijft ook in de originele staat.
De galm zal daardoor blijven, maar het zou zonde zijn om hier geluiddempend tapijt te leggen. Algemeen directeur Hans-Olav de Wolf van Renpart: „Het is bovendien een gemeenschappelijke ruimte en in de rest van het gebouw hoor je niets.”
Niet goedkoop
Renpart heeft er alle vertrouwen in dat de niet bepaald goedkope woningen (rond de 1000 euro per maand) in een mum van tijd verhuurd zijn. Harthoorn: „We krijgen nu al mailtjes van mensen die hier graag willen wonen.”
Dat geldt volgens De Wolf vast ook voor het appartement op de tweede etage, dat schuine wanden heeft en waarin een ijzeren balkenconstructie bij het inrichten van de ruimte een extra puzzel vormt. „De doelgroep voor deze woning is inderdaad anders, maar ik denk dat er zeker belangstelling voor is. Misschien bij mensen die van een industriële sfeer houden.”
Extra ramen
Ook voor een aantal appartementen aan het binnenplein zal de belangstelling vermoedelijk niet meteen overweldigend zijn. De hoge schoorsteen uit 1933 is na lang gepraat toch blijven staan op het plein, maar beperkt wel het zicht vanuit de slaapkamers van de appartementen erachter. „We hebben voor die woningen daarom extra ramen toegevoegd”, zegt Ton Harthoorn.
Het neusje van de zalm is naar zijn smaak het enige appartement in het gebouw met een verhoogde vloer. „Dat heeft een balkon van 50 vierkante meter en biedt een prachtig uitzicht op de Boddenkamp.”
Hogere segment
Renpart heeft er na lang wikken en wegen voor gekozen om alle appartementen te verhuren, in het hogere segment. Of het bedrijf het complex na een tijd weer verkoopt? Harthoorn: „Dat is niet het doel. Wat overigens niet wil zeggen dat wij als belegger verkoop per definitie uitsluiten. Het is in elk geval een uniek bezit.”
Bron: 1twente.nl